Meny
 

Olivenolje - 6 ulike måter å bruke den på

oliven og olivenolje på flaske

Hos Olivenlunden 1830 florerer det av herlige olivenoljer som fort kan løfte måltidet til nye høyder. 

Hos Olivenlunden 1830 florerer det av herlige olivenoljer som fort kan løfte måltidet til nye høyder. Under finner du ulike bruksområder og herlige oppskrifter. 

 

For olivenolje kan faktisk brukes til mer enn men kanskje skulle tro. Se bare her:

 

Olivenolje i dessert

Du hadde kanskje ikke tenkt at du noen gang skulle bruke olivenolje i forbindelse med dessert, men hvorfor ikke? Olivenlunden 1830 har blant annet en herlig oppskrift på sjokolademousse, hvor en av ingrediensene er balansert olivenolje. 

 

Sjokolademousse med balansert olivenolje fra Badia a Coltibuono

INGREDIENSER 

• 240 g mørk sjokolade 70%
• 80 ml balansert olivenolje fra Badia a Coltibuono
• 3 egg
• 30 ml espresso
• 60 g sukker

TILBEREDNING 

1. Smelt sjokoladen i vannbad eller i mikrobølgeovn.

2. Skill eggeplommene fra eggehviten.

3. Pisk 2⁄3 del av sukkeret med eggeplommene i 10 minutter.

4. Pisk eggehvitene og øk farten gradvis. Tilsett resten av sukkeret under piskingen.

5. I den smeltede sjokoladen, som skal holde ca 45 grader, tilsett balansert olivenolje og espresso.

6. Bland eggedosis og sjokolade forsiktig sammen.

7. Vend de piskede eggehvitene inn i eggedosis- og sjokoladeblandingen.

8. La sjokolademoussen hvile i 4-5 timer før servering.

 

Les mer: Oppskrift på Chocolate mud cake 

 

Kveiteceviche

Squashsuppe

 

Olivenolje i forrett

Olivenolje og brød er godt i seg selv, men olivenolje kan også brukes i en rekke andre forretter. Prøv for eksempel kveiteceviche med en deilig sitronolje.

 

Kveiteceviche med fersken- og aprikosbalsamico

OBS! Kveiten må fryses i 24 timer før bruk på grunn av bakterier.

 

INGREDIENSER

• 200 g kveite
• 2,5 ss limesaft
• 1,5 ss fersken- & aprikosbalsamico
• 2,5 ss gul sitronolje

TILBEREDNING

• 1 tomat
• 2 vårløk
• 1 ss koriander
• koriander til pynt

1. Skjær kveiten i små terninger.

2. Mariner fisken med limesaft, fersken- & aprikosbalsamico og gul sitronolje i ca. 30 minutter.

3. Finhakk tomatene, vårløken og 1 ss koriander. Bland inn fisken.

4. Anrett med litt koriander på toppen.

 

TIPS
Kveiten kan erstattes med torske- eller uerfilet, og sitronoljen med grønn sitronolje

 

Les mer: 3 deilige oppskrifter på skrei

Noen produkter fra Olivenlunden 1830

Coltibuono Limited Edition olivenolje 500ml, 389,-

Honning- og ingefærbalsamico 250ml, 239,-

Syltetøy m/klementin & appelsin fra Korsika 250g, 99,-

Olivenolje i saus og marinade

Prøv for eksempel å lage en herlig aioli med olivenolje neste gang du lager tapas. Alt du trenger er 1 eggeplomme, 4 hvitløksfedd, 2 desiliter mild olivenolje fra Spania, sitron og salt.

 

Aioli

INGREDIENSER

• 1 eggeplomme

• 4 hvitløksfedd

• 2 dl mild olivenolje fra Spania

• 1-2 ts sitronsaft

• 1 klype havsalt fra Camargue

Tilberedning

  1. Press hvitløken med en hvitløkpresse i en skål.
  2. Skill eggeplommen fra eggehviten.
  3. Tilsett havsaltet og hvitløken til eggeplommen.
  4. Tilsett olivenoljen i en tynn stråle til du får en fast konsistens.
  5. Smaksett med sitronsaft.

 

Olivenolje til baking

Det er ikke uvanlig å bruke olivenolje i gjærbakst. Den er for eksempel et must i enhver god pizzadeig.

 

Hverdagsolje 750 ml - Eleonas, 279,- // Mandarinolje 250ml, 189,-

Olivenolje i supper

Prøv for eksempel Olivenlunden 1830 sin nydelige squashsuppe med hverdagsolje, trøffelolje, hvit trøffelbalsamico.

 

Squashsuppe med hvit trøffelolje og hvit trøffelbalsamico 

INGREDIENSER

• 2 ss hverdagsolje
• 1⁄2 løk
• 2 hvitløksfedd
• 2 squash
• 1 gulrot
• 5 dl melk
• 5 dl grønnsakskraft
• 1 grønt eple
• hvit trøffelolje
• hvit trøffelbalsamico

Tilberedning

1. Finhakk løken, grovhakk hvitløksfeddene og skjær squashen og gulroten i biter.

2. Fres den finhakkede løken i hverdagsoljen i en stor kjele på middels varme til den er blank.

3. Tilsett den grovhakkede hvitløken og gulrotbitene og fortsett å steke i 2 minutter til.

4. Tilsett squashbitene og la det surre på middels varme i 10 minutter. Rør av og til.

5. Tilsett melken og grønnsakskraften. La det småkoke i 10 minutter.

6. Skjær eplet i terninger og la det marinere i 1 ts hvit trøffelolje.

7. Kjør suppen glatt med en stavmikser og varm den opp igjen.

8. Server suppen toppet med 1 ss marinert eple per tallerken.

9. Hell 1 ts hvit trøffelolje rundt de marinerte epleterningene og avslutt med 1 ts hvit
trøffelbalsamico.

 

Les mer om: Coop satser på vegetarmat

Olivenolje til steking

Det er sunnere å steke mat i olivenolje enn i en del andre oljer. For øvrig har olivenolje et røykpunkt på 210 grader, noe som ifølge Olivenlunden 1830 er 40-50 grader høyere enn for de fleste andre typer matfett.

Olivenlunden 1830 sin hverdagsolje fra Peloponnes er en super olivenolje til både steking, baking, marinader og saus. 

Sist endret - 09 februar 2018