Meny
 

Bytteguide

Bilde av hånd som holder i handleposer

Det finnes ingen lov som gir kunden rett til å bytte en vare, men bytteretten anses som en service butikkene tilbyr kunden. 

Hva kan byttes?

Bytterett anses som en service butikkene tilbyr. Hvis du ønsker å bytte en ubrukt og uskadet vare, kan du som oftest få byttet varen i den butikken den ble kjøpt i.

 

Må jeg ha kvittering/byttelapp?  

Spesielt i forbindelse med jul er det mange som ønsker å bytte varer. Det er alltid lurt å ha med et bevis på at du har fått eller kjøpt varen. Riktignok godtar de fleste butikker også bytting uten kvittering eller byttelapp. 

 

Når er fristen for bytting av varer?

Når du har bestemt deg for å bytte en vare, bør du så fort som mulig ta kontakt med den aktuelle butikken. På kvitteringen eller byttelappen står det ofte hvilken dato som er siste frist for bytting.

 

Hva hvis varen har feil eller mangler?

Hvis varen du vil bytte har en vesentlig feil eller mangel, kan du kreve bytting eller reperasjon av varen.

 

Kan jeg bytte en tilbudsvare?

Har du kjøpt noe på tilbud, kan du miste retten til å bytte. Spør i butikken hvis du er usikker på om tilbudsvaren kan byttes. Hvis du skal bytte en tilbudsvare, er det varens verdi på kjøpstidspunktet som gjelder.  

 

Får jeg byttet varer kjøpt andre steder?

I utgangspunktet bør varen byttes i samme butikk som den er kjøpt i, men en del kjedebutikker praktiserer bytting innenfor samme kjede.

 

Hvilke varer byttes ikke?

Butikkene kan si nei til bytting av hygieniske artikler, kroppsnært tøy som undertøy og varer som taper seg raskt i verdi grunnet for eksempel holdbarhetsdato.

 

Når kan jeg få tilgodelapp?

Hvis du ikke finner en vare du ønsker å bytte til, kan du som regel få tilgodelapp. Du kan også få tilgodelapp på mellomlegget hvis du bytter til en rimeligere vare enn den du byttet inn. Det varierer hvor lenge tilgodelappen gjelder. Dette kan du få opplyst i den aktuelle butikken.

 

Kan jeg be om å få pengene tilbake?

Du kan i utgangspunktet ikke kreve å få pengene tilbake når du bytter noe, men enkelte butikker praktiserer dette. 

 

Kilde: Oslo Handelsstands Forening