Meny
 

Gravid i første trimester?

Gravid i første trimester?

Er du gravid i første trimester? Da har vi et flott tilbud til deg!

Universitetet i Oslo gjennomfører sammen med blant annet Boots apotek Storo et forskningsprosjekt som handler om å forbedre svangerskapsomsorgen for gravide i Norge. Prosjektet heter SafeStart som står for ”Samtale i Apotek med Farmasøyt om Egenomsorgi Starten av svangerskapet”. 

 

Startskuddet for SafeStart gikk 5. februar og 15 apotek er med i prosjektet. Boots apotek Storo er et av disse apotekene. 

 

Viktig med dialog før uke 12

Mange finner ikke ut at de er gravid før de har kommet i uke 5, 6 eller 7.

 

- Da er man allerede halvveis i første trimester og første svangerskapskontroll er ikke før uke 8-12. Da har man gjerne allerede opplevd morgenkvalme og tett nese for eksempel. Vi ønsker å være tilgjengelig for kvinnene fra når de finner ut at de er gravid og frem til den første kontrollen, forklarer Tuyet Tran ved Boots apotek Storo.

 

Mange er dessuten opptatt av å finne ut hva de kan eller ikke kan gjøre så tidlig i graviditeten.

 

- Det handler om egenomsorg og rikig medisinbruk under svangerskapet. Vårt mål er å tilby de gravide et møte med helsepersonell på apoteket så tidlig som mulig i svangerskapet. For vi vet at med den positive graviditetstesten kommer også mange helserelaterte spørsmål som den gravide ønsker å få svar på, forklarer Tuyet.

 

Vil skape bedre svangerskapsomsorg

- Man må ikke være syk eller ha noen plager for å prate med oss. Vi er like interessert i å kvinnenes erfaringer fra de første ukene i svangerskapet uansett. Dette er et tiltak for å forbedre den generelle svangerskapsomsorgen, sier hun.

 

Snakk med oss – det virker

Forskningsprosjektet utføres av Universitetet i Oslo og omfatter fire spørreskjemaer som sendes ut på mail.

 

- Halvparten av deltagerne vil få mulighet til en samtale på omtrent 15 minutter. Samtalen finner sted på blant annet Boots apotek på Storo hvor man sitter i et lukket rom for å ivareta fortrolighet og personvern, understreker Tuyet.

 

Den andre halvparten utgjør kontrollgruppen og kun bli bedt om å svare på de elektroniske spørreskjemaene. Det er kun på denne måten man kan sammenligne resultatene på. Alle data behandles strengt konfidensielt og i henhold til alle lovkrav innen personvern.

 

Mulighet til å vinne gavekort

Tidligere studier har vist at samtalene har en positiv effekt for opplevelsen av graviditeten. 

 

Trykk herfor å få tilgang til full prosjektbeskrivelse og informasjon om hva det innebærer å være deltager. Derfra kan du eventuelt avgi samtykke til å delta i studien. Det trekkes ut flere gavekort i løpet av studieperioden med en totalverdi på kr 10 000,- 

Sist endret - 12 mars 2018